almaenlauri-op-avontuur.reismee.nl

Nightlife in Malawi

Waar je ook op de wereld bent, een avondje stappen is altijd welkom. Ook hier in Malawi. Ons eerste weekend waarin we 1 dagje vrij kregen, de zondag, hadden we zin om maar eens het nachtleven van Lilongwe op te zoeken. Omdat er hier geen betrouwbare taxi’s (dan wordt je in de middle of nowhere gedropt) zijn worden we altijd gebracht door Andrew, onze persoonlijke taxi chauffeur. Hij is eigenlijk altijd bereikbaar, ook midden in de nacht. Hartstikke handig voor een avondje flink stappen dus.


Andrew de meest geweldige taxichauffeur die we ooit ontmoet hebben. Hij vindt boyband muziek helemaal te gek en meestal draait hij dan ook backstreet boys of iets dergelijks. De bus verandert dan in een gillende keukenmeid als alle vrouwen meegaan en meezingen, maar onze eerste keer gingen Lauri en ik saampjes met een aantal mannen: 2 vrijwilligers hier (die gisteren weer zijn vertrokken) en een aantal animal care takers. Voor ons de eerste keer, maar voor de andere 2 mannen niet, zij waren al vaker op stap geweest. We zouden naar een Full moon party gaan wat schijnbaar een te gek feest moest zijn in de bush met kampvuren en relaxte muziek. Het werd ons aangeraden om later op de avond te gaan. Ondanks dat Lauri en ik bijna in sliep vielen, zijn we toch gegaan. Na anderhalf uur in de auto te hebben gezeten om alle animal care takers op te halen kwamen we eindelijk aan…Parkeerplaats was totaal leeg en in de verte zagen we wat lichtjes, hoorden nog geen muziek. Toen we dichterbij kwamen, bleken er ongeveer 10 man te staan en de muziek was country achtig…totally boring. Dus na een paar drankjes, belden we Andrew en huppatee voordat we het wisten zaten we alweer in de taxi op weg naar Zanzi, een Malawiaanse club. We stappen uit de taxi en staan voor een soort van houten poort. We horen best aardige muziek, dus dit moet het zijn. Binnengekomen blijken we de enige blanken te zijn. Het is propvol met mensen met name op de 3e verdieping. Tjah wat zullen we zeggen over de Malawiaanse danscultuur. Deze is natuurlijk totaal anders. Wij als Europeanen dansen graag alleen en vinden dat prima. Maar deze mensen, met name de mannen, ze proberen van alles…praatje maken, dansen, ze blijven maar proberen ook al zeg je nee. En dan komen de mannen toch wel erg van pas. De animal care takers zijn gewend om de blanke vrouwen die bij het centrum werken toch wel een beetje te beschermen aangezien sommige mensen echt vervelend kunnen worden. Heel behendig dansen ze met hun Afrikaanse moves tussen de mensen door en wij kunnen gewoon lekker genieten van een welverdiend stapavondje.

Zanzi is dan nog geen eens de ‘ergste’ club om naar toe te gaan als blanke vrouw, aangezien er normaal veel expats komen. Maar je kan pas echt zeggen dat je goed op stap bent geweest als je naar een echte lokale Malawiaanse club bent geweest. Zo gezegd zo gedaan, de 2 mannelijke vrijwilligers zouden ons wel meenemen en een aantal animal care takers gingen wederom mee voor de veiligheid. Mocht er iets gebeuren, dan kunnen zei tenminste Malawiaans. Zo min mogelijk geld mee en camera’s helaas thuis moeten laten want alles wordt gejat voordat je het weet. Klinkt allemaal erg gevaarlijk, maar uiteindelijk valt het best mee. Tassen van blanken, ja, die vinden ze wel interessant. Vergis je niet, Malawi is een enorm arm land……


Uiteindelijk zijn we in 3 lokale clubs/barren geweest. De ladies & Gentlemans club was waarschijnlijk wel het meest vreemd. Aangezien er al gezegd werd dat het een Gentlemansclub was, gingen de geruchten dat het misschien wel een hoerentent zou zijn. Nadat Lauri en ik lastig waren gevallen door praktisch elke man EN vrouw over escort service en god weet wat, we werden vastgegrepen en iedereen wilt wat van je. Vaak versta je er echt geen zak van, dus zeg je maar jaja en beetje knikken. Lauri en ik voelden ons toch best wel ongemakkelijk in deze tent, was echt een soort kroeg aan het einde van de straat, maar dan op zijn Afrikaans. Mensen vinden het gewoon interessant en blanke vrouwen zijn helemaal leuk! Omdat de aandacht toch wel een beetje teveel van het goede was….zelfs met z’n 2-en naar de toilet als blanke vrouw zijnde, was niet echt te doen zijn we uieindelijk naar een andere bar gegaan. Ondertussen pikken we nog even een vriendin op van één van de animal care takers, Angela en off we go. Zodra we de straat uitrijden met onze betrouwbare vriend Andrew, bumpen we op een roadblock. Politie……Ze beginnen moeilijk te doen en Andrew moet uitstappen..een animal care taker stapt ook uit en dan doet de politie hun zaklampen uit. Aangezien wij gecamfloureerde ramen hebben en het pikdonker is op de wegen, zien we geen zak. We horen alleen wat gepraat…Andere auto’s worden doorgelaten. Uiteindelijk komt Andrew de auto weer binnen en zegt dat we 2000 Kwacha moeten betalen vanwege overcapacity (onzin, ze willen gewoon geld). Nou is 2000 Kwacha niet zo heel veel voor onze begrippen..ongeveer €5, dus we betalen het maar braaf en rijden weer verder.


Ook daar stonden we met z’n vieren in een club vol met Afrikanen, die uitbundig staan te dansen. Muziek knettert hard uit de speakers, buiten een pooltafel, relax area,  stroboscopen en VIP area  met extra bar…..helemaal te gek. En of we ons daar prima hebben vermaakt!!! De rest van de avonden zullen we jullie besparen, we kunnen alleen maar zeggen dat het nachtleven hier: pretty darn good is! Hadden we stiekem niet verwacht. Ook de eigenaar van een aantal clubs hebben we ontmoet, dat maakt het allemaal wel handig voor ons.....

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!