almaenlauri-op-avontuur.reismee.nl

enrichment program

Enrichment


07:45 ‘s ochtends, we pakken onze rode map en kijken op het schema: vandaag zijn het de bamboo puzzles voor de primaten en buckets with frozen meat juice voor de carnivoren. We stellen een plan van aanpak op voor deze dag en gaan door naar de 08:00 o’clock staff meeting. Tijdens deze meeting worden de plannen voor de dag besproken en ook wij vertellen onze plannen voor de verrijking van de primates en carnivoren. Alle plannen worden op elkaar afgestemd en hierna begint de werkdag. (tenzij we ‘s ochtends ook al een ochtend feed hebben moeten doen, dan begint de dag al veel vroeger J)


We kijken welke primaten die dag verrijking moeten/mogen hebben, pakken de bamboo puzzles en vullen deze met rijstkorrels en pinda’s. Deze worden uitgedeeld aan de animal caretakers, die de puzzles later op de dag aan de primaten zullen geven. We verzamelen de voorwerpen van de verrijking van de vorige dag en ruimen deze gelijk op in de enrichment room (jaja we hebben zelfs een speciale kamer waar we al de spullen kunnen laten die we maken). Nu is er tijd om de verrijking voor de rest van de week voor te bereiden: het maken van cans with frozen fruits, het naaien van de hessian sacks, bladeren en zaadjes verzamelen, het schoonmaken van flesjes, gaten boren, timmeren, zagen etc. etc. er zijn altijd wel klusjes die gedaan moeten worden. Nu is het 11:30 de meeste apen zullen hun verrijking nu wel gekregen hebben en is het tijd om ze te gaan observeren. Vervolgens na een ochtend veel heen en weer lopen door het centrum in de warme (maar heerlijke) zon is het nu lekker tijd voor een pauze in the garden met de andere vrijwilligers. (jam jam sema….oftewel flauwe troep wat als een baksteen op je maag valt en waar Lauri 3 dagen over doet om te verteren en Alma het gewoon laat staan, want zij denkt na…..)


‘s Middags is het dan tijd om de verrijking voor de carnivoren uit te voeren: frozen meat juice. Dit is gemaakt van het sap dat vrijkomt tijdens het bereiden van de kippen, als een soort ijsje met vleessmaak. We zetten de emmers met bevroren meat juice uit de vriezer en na een half uur komen we terug om het ijs uit de emmers te halen. Dit gaat wat lastiger dan verwacht. Na flink wat hakken en gooien met de emmers vallen de stukken ijs eruit (ok, stiekem krijgen we wat hulp van Soft, een animal care taker die ook wat meer nadenkt). Soms denk je het ijs er bijna uit te kunnen trekken, vervolgens glijdt het ijs uit je handen en schiet het ijs terug in de emmer waardoor het een vlees spetter fontein in our faces wordt (heerlijk verfrissend…). Daarna gaan we naar de carnivoren en gooien de stukken frozen meat juice in de verblijven (als het lukt om het over het hek heen te gooien, soms vliegen stukken eigenlijk een beetje de verkeerde kant op…als je snapt wat we bedoelen.


Voor de apen die tijdelijk in de nacht- en quarantaineverblijven zitten en de carnivoren die solitaire gehuisvest worden is een verrijkingsplan opgesteld. Dit bestaat uit een schema waarin gedurende 2 weken voor iedere dag een vaste verrijking staat aangegeven. Dit schema is recent herschreven en Alma en ik gaan dit schema vier weken lang uitvoeren om te zien welke verrijking wel of niet werkt voor de dieren in het centrum. Naast het bereiden en geven van de verrijking doen we ook observaties om te zien of de verrijking gebruikt wordt en of het ook goed gebruikt wordt.


We hebben nu de eerste 2 weken erop zitten en hebben van onze ervaringen een rapport geschreven voor de animal care manager met onze aanpassingen en aanbevelingen. Aanstaande maandag of dinsdag gaan we het rapport met zijn drieen bespreken en bekijken we welke aanpassingen en aanbevelingen ook daad werkelijk uit te voeren zijn. Zolang wij er zijn kunnen we een heleboel dingen realiseren, maar als wij weg gaan…wie gaat het dan doen……????

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!